Herfstconferentie 2 – 3 november 2024;
“Muziek en Vitaliteit”
Een conferentie voor iedereen: muziekliefhebbers, musici, ouders, kleuterjuffen, vaktherapeuten, pedagogen….
Een groot aanbod van diverse werkgroepen op alle niveaus! Wees welkom!
Herfstconferentie “Muziek en Vitaliteit” heeft voor vaktherapeuten accreditatiepunten toegekend gekregen!
8 punten RV (Register Vaktherapie), en 8 punten voor de aantekening AG (antroposofisch geïnspireerd) (ID: 564267)
Aankondiging
Stichting Mens en Muziek stimuleert al 20 jaar de vernieuwing van muziek vanuit het antroposofisch gedachtegoed, zowel voor de muziekpedagogiek als de muziektherapie en de muziek performance.
En dat wordt gevierd op Scorlewald met concerten, workshops, lezingen en (muzikale) ontmoetingen, waar je geïnspireerd en verkwikt vandaan zult komen.
Dit is een herfstconferentie waar je hoe dan ook bij wilt zijn. Dus noteer deze data alvast in je agenda en houd je mailbox in de gaten.
Bovendien viert de Choroi-Association haar 60e verjaardag! Choroi maakt en verkoopt al 6 decennia wereldwijd de prachtigste muziekinstrumenten, van trom tot lier, van fluit tot viool.
Choroi viert dit jubileum op Scorlewald met een concert, voorafgaand aan de Conferentie Mens en Muziek.
Programma
Werkgroepen
Geef op je aanmeldformulier je gewenste volgorde van keuze van te volgen werkgroep aan.
Elke werkgroep bestaat uit drie contactmomenten.
Lezingen
Concert Zaterdag:
In het eerste gedeelte voor de pauze speelt Martin Tobiassen. Martin kennen we vooral als virtuose lierspeler, dit keer zal hij op diverse instrumenten spelen.
In het tweede gedeelte voor de pauze speelt het Improvisatie Kwartet onder leiding van Fenneken Francken. Twee stemmen, viool, cello en nieuwe instrumenten. Geopend wordt met een Madrigaal uit 1500. Daarop volgen improvisaties in het idioom van de eigentijdse muziek. Vernieuwende samenklanken, beweging in de ruimte, klanken die de bijzondere materialen van de instrumenten tot spreken brengen, etherisch, ruimtelijk, dynamisch. Zij laten zich inspireren door wat er op het moment kan ontstaan door overgave aan wat er spreekt door de verschillende muzikale elementen heen. Het zet ons muzikaal beleven en meebeleven op scherp!
Improvisatie Kwartet: Heike Jakob, zang; Lea Zantinge, zang; Silvan Liklikuwata, cello; Fenneken Francken, viool
Na de pauze speelt het Weidler-kwartet. Hun strijkinstrumenten zijn in de 50-er Jaren door Karl Weidler ontwikkeld. Karl Weidler was een leerling van Franz Thomastik, een ingenieur die samen met Rudolf Steiner reisde en met hem de klank en de ontwikkeling van de strijkinstrumenten in een nieuw vaarwater wilde brengen. Het resulteerde in bijzonder instrumenten met een andere klank en heel andere houtsoorten dan traditioneel.
Het Weidler kwartet speelt: Vasks 3e strijkkwartet, scherzo van Mathilde Wantenaar, een stuk van Frescobaldi en een improvisatie.
meer over de concertbijdrage van het Weidlerkwartet:
Het strijkkwartet van Wantenaar is een caleidoscopisch muziekstuk. Zoals een goede film reminiscensies aan andere films heeft, geld het ook voor dit scherzo. Gecomponeerd voor de strijkkwartet biennale van 2020; door wispelturige Corona maatregelen heeft het toen geen premiere mogen beleven. Wij spelen dit briljante en uitdagende werk met veel plezier.
Over het derde strijkkwartet van de Letse componist Peteris Vasks laten we hem graag zelf aan het woord:
“Kerstmis – vrede op aarde, welbehagen bij de mensen: dat is het verborgen leidmotief van mijn 3e Strijkkwartet. Dat is wat ik wil uitdrukken en beschermen, geloof daar aan mét alle twijfels. Van Kerstmis 1994 tot herfst 1995 heb ik gewerkt aan het kwartet, dat uit vier delen bestaat.
In het eerste deel werk ik met twee geluidsbeelden. De eerste ontleent motieven aan een bekend kerstlied. In het tweede geluidsbeeld vliegt de tijd: over een onveranderlijke bas, eeuwig en tegelijk onherstelbaar.
In het tweede deel weerspiegelen elementen van volksmuziek, spel en dans de vitale kracht van mijn natie. Na de diatoniek van het eerste deel is er een snelle verandering in het derde deel – Adagio – een chromatiek die verwant is aan de stijl van Sjostakovitsj. De onbeantwoorde vraag: is vrede op aarde mogelijk? Twee ontwikkelingslijnen, twee hoogtepunten – geen antwoord.
Het vierde deel: een rustige maar volhardende koraalklank. Opnieuw zijn er beelden te horen die de vitaliteit van de mensen laten zien, dit keer verduisterd door kleine geluiden. Dan de duisternis, de visie van agressie, de schreeuw om hulp. De stille en indringende klank van het koraal wordt weer opgepakt. Het kwartet eindigt in een licht melancholische stemming: vrede op aarde, welzijn voor mensen.“
Optioneel concert op Vrijdag: 60 jaar Choroi
Op vrijdagavond 1 november is er een extra concert, voorafgaand aan de conferentie. Dit concert staat in het teken van het 60 jarig jubileum van Choroi-internationaal. Choroi bouwt nieuw ontwikkelde muziekinstrumenten, die vooral in muziekpedagogie en muziektherapie gebruikt worden. Deze instrumenten worden allen gebouwd door mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt. Veel internationale collega’s van Choroi zullen op deze avond aanwezig zijn. Het concert wordt gedeeltelijk ingevuld door het Scorlewald-orkest, een orkest met 20 bewoners en medewerkers van de Scorlewaldgemeenschap. Verder zijn er bijdragen van Martin Tobiassen en anderen. Er zijn slechts 40 extra kaarten beschikbaar voor dit extra concert.
Bestel hier uw tickets voor het extra concert op vrijdag.
Aanmelden voor de Conferentie
Aanmelden kunt u op de volgende pagina.